Maarten: ‘Walz is een tactische zet van de Democraten’

Door Maarten van Rossem en Katinka Folmer

Kamala Harris verraste deze week door Tim Walz  als haar running mate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te kondigen. Maarten noemt het een interessante keuze: ‘Walz benadrukt de focus van de Democratische Partij op het behouden en uitbreiden van hun invloed in belangrijke swing states.’

Maarten: ‘Tim Walz moet de strategische troef worden die Harris bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen succesvol over de eindstreep trekt. Eerder was Josh Shapiro topfavoriet, de jonge gouverneur van de swing state Pennsylvania. Maar mogelijk is hij vanwege zijn Joodse afkomst en standpunten over de Israëlisch-Palestijnse kwestie niet gekozen. Nummer twee op de speculatielijst was Mark Kelly, astronaut en gerespecteerd senator van de grensstaat Arizona. En dan was er nog Walz, een voormalige leraar uit het Midden-Westen, die sinds 2019 gouverneur is van Minnesota.

Minnesota is een staat die sinds 1976 onafgebroken op Democratische presidentskandidaten heeft gestemd. In dat opzicht zou Shapiro een betere keuze zijn geweest om Pennsylvania veilig te stellen. Maar ook de marges van de overwinningen in Minnesota waren vaak klein, zeker in vergelijking tot traditioneel blauwe staten. Dat betekent dat Minnesota – zeker in de context van de nationale verkiezingen – ook als een potentiële swing state kan worden gezien.

In feite waren de kandidaten voor het vicepresidentschap allemaal figuren die niet veel kwaad konden, maar er moest een keuze worden gemaakt. Ondanks de stevige concurrentie werd het Walz: een prettige, symbolische figuur, het Lego-poppetje van de cruciale Midwest. Hij moet Amerikaanse kiezers in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania gaan aanspreken. Daar wonen onder meer de Democratische arbeidersgezinnen die in 2016 massaal overliepen naar Donald Trump en dat nu opnieuw dreigen te doen. Zij vormen de sleutel tot het Witte Huis.

Vrolijke en sympathieke man

Als gouverneur van Minnesota en voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden heeft Walz de nodige politieke ervaring in zowel uitvoerende als wetgevende functies. Hij staat bekend om zijn progressieve standpunten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en klimaat. Dat sluit goed aan bij de prioriteiten van Harris en de bredere Democratische agenda. Tegelijkertijd komt Walz over als een vrolijke en sympathieke man; een vertegenwoordiger van de “gewone man’”. Dat is hij natuurlijk niet, want hij is een succesvolle gouverneur. Maar Walz lijkt wel een geloofwaardige figuur die de uitdagingen van de gewone Amerikaan begrijpt.

Walz lijkt een geloofwaardige figuur die de uitdagingen van de gewone Amerikaan begrijpt

Hij groeide op in een klein stadje in Nebraska en diende 24 jaar in de Nationale Garde van het Amerikaanse leger, waarna hij de rang van sergeant-majoor bereikte. Daarnaast werkte hij als leraar en American football coach op een middelbare school in Minnesota, voordat hij de politiek inging. Hij heeft een hele aantrekkelijke carrière waarmee je in de politiek zo vooruit kunt. Bovendien schijnt hij een soort natuurlijke down-to-earth stijl te hebben die aanslaat bij veel kiezers die zich vaak juist niet gehoord voelen. De combinatie van Walz, een ervaren witte Amerikaan, en Harris, een ambitieuze vrouw met een multi-etnische achtergrond, kan een breder electoraat aanspreken.

Tim Walz ondertekent een wetsvoorstel dat cannabisgebruik in Minnesota legaliseert, 30 mei 2023.

Walz noemt Republikeinen ‘weird

In een interview typeerde Walz de tegenpartij op treffende wijze. De Republikeinen zijn gewoon ‘weird’, zei hij. De opmerking verspreidde zich razendsnel, vooral online. Het raakte een gevoelige snaar bij veel Amerikanen die zich vervreemd voelen door de steeds extremere standpunten van de Republikeinse Partij. Ineens gingen steeds meer Democraten het woord gebruiken en steeg de populariteit van Walz met een ongekende snelheid.

Slechts enkele uren na zijn officiële benoeming gaf Walz zijn eerste speech als running mate tijdens een rally in Philadelphia. Ook dat was een groot succes. Natuurlijk is er bij dergelijke evenementen altijd een zekere mate van politieke opwinding, iets waar Amerikanen dol op zijn. Toch is het opmerkelijk dat de Democratische campagne sinds de terugtrekking van president Joe Biden zo’n positieve wending heeft genomen. Dat valt te prijzen. Of het voldoende zal zijn om te winnen, blijft de grote vraag. De peilingen zijn wel iets verschoven in het voordeel van de Democraten. Het is nu eigenlijk fifty-fifty. Maar aangezien we nog een relatief lange periode tegemoet gaan, is het nog lang niet zeker dat Harris de winst voor het grijpen heeft. Ze ligt iets voor, maar ze heeft een forse voorsprong nodig om te kunnen winnen.

Niet laten aantasten door Trump

Ik hoop dat Harris en Walz erin slagen de verkiezingscampagne een beetje inhoudelijk en opgewekt te houden, zonder volledig geobsedeerd te raken door Trump. Biden had daar namelijk een handje van. Die was aangetast door de Trump-ziekte. In feite is Trump een soort politieke Covid.

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik geen onderbuikgevoel heb over de kansen van Harris of Trump. In zekere zin heb ik Amerika emotioneel afgeschreven. Het land is ingrijpend ontspoord. Zelfs als Harris in november wint, kan het nog jaren duren voordat Amerika weer een beetje op de rails staat. De Verenigde Staten hebben in de afgelopen jaren getoond politiek zo volkomen de weg kwijt te zijn, dat ik eerst maar rustig afwacht wat er gaat gebeuren.’

 

Volg Maartens kritische gedachtengang ook via zijn tijdschrift Maarten!Bestel losse nummers hier of word abonnee. Heeft u Nederlands bekendste historicus altijd al eens live willen horen spreken? Kom dan naar zijn eerstvolgende college.

Reacties

Gerelateerde artikelen

Maarten: ‘Harris’ kandidatuur is paniekvoetbal van de Democraten’

‘Voor zijn aanhang kan Trump niets fout doen’

Maarten: ‘Boven de democratie pakken zich duistere wolken samen’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.