Maarten: ‘Nederland blijft braafste jongetje van de NAVO’

Door Maarten van Rossem en Katinka Folmer

De Russische raketaanval op een kinderziekenhuis begin deze week benadrukt de noodzaak van westerse steun aan Oekraïne. De NAVO toont zich eensgezind. Zelfs de nieuwe Nederlandse premier doet braaf mee, ondanks de PVV. De enige die een solokoers vaart is Viktor Orbán. Maarten: ‘Zijn grootste talent is aandacht vragen voor een klotelandje dat er in feite weinig toe doet.’

Maarten: ‘Wie had gedacht dat een bondgenootschap dat enkele jaren terug nog als hersendood werd verklaard, weer springlevend zou zijn? De schone slaapster is wakker gekust, zij het door een bijzonder zure prins. Ik geloof niet dat Vladimir Poetin dat destijds zelf besefte. Met de Russische invasie hoopte hij de klus binnen een weekje te klaren, maar hij maakte een kapitale misrekening. Zodoende zitten we nu met een omvangrijke, voortslepende oorlog. Vredesonderhandelingen zijn alleen mogelijk onder voorwaarden die Poetin in staat stellen de Russen wijs te maken dat hij toch nog iets heeft gewonnen.

De NAVO-top is niet alleen bedoeld om de oorlog in Oekraïne en de toekomstbestendigheid van het bondgenootschap te bespreken, maar ook om Rusland en China te laten zien dat de NAVO sterk en eensgezind is. Maar veel aanwezige regeringsleiders staan in eigen land onder druk. Zo verloor president Emmanuel Macron afgelopen week veel zetels in het Franse parlement en ligt de Amerikaanse president Joe Biden onder vuur binnen zijn eigen partij nu zijn herverkiezing in gevaar komt. Voor hen is dit een belangrijk moment om zichzelf te bewijzen. Gelukkig maakt Biden tijdens de NAVO-top een niet al te demente indruk. Dat is tegenwoordig al heel wat.

Braafste jongetje van de klas

Minister-president Dick Schoof maakte zijn debuut op het wereldtoneel. Samen met minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken en minister Ruben Brekelmans van Defensie slaagde hij erin de brave boodschap over het belang van de NAVO over te brengen. Het drietal onderstreepte dat Nederland de traditionele koers zal voortzetten en de NAVO blijft steunen. Dit is geruststellend, maar ook eigenaardig gezien het kabinet gedomineerd wordt door een partij die het belang van de NAVO voor Nederland niet erkent.

Dat het PVV-beleid op het punt van de NAVO in de ijskast blijft, stemt positief

Vergeet daarbij niet dat Brekelmans de brokkenpiloot is die Geert Wilders na de val van Rutte IV in het politieke speelveld heeft teruggebracht. Godallemachtig, wat een prutser is dat. Na de kabinetscrisis beweerde hij dat de VVD niet met gematigd linkse partijen tot een houdbaar asielbeleid kon komen. Dat Brekelmans daarna nog is bedankt met het ministerschap van Defensie, vind ik ongelofelijk. Maar dat het PVV-beleid op het punt van de NAVO in de ijskast blijft, stemt positief. Ondanks alles blijft Nederland blijkbaar vooralsnog het braafste jongetje van de klas.

Of Schoof voor zijn optreden nog door Wilders op het matje zal worden geroepen, moeten we afwachten. Eerder zagen we al hoe Wilders geen kans onbenut laat om Schoof aan te pakken – zij het in de Kamer of op Twitter. We kunnen verwachten dat Wilders een semi-oppositie zal voeren. Mocht het fout gaan, dan is het de schuld van het kabinet. En mocht er iets goed gaan, dan is dat ongetwijfeld zijn verdienste. Zolang zijn partners dit blijven tolereren, kan Wilders zijn gang gaan. Dat zal hij ongetwijfeld blijven doen.

Lastpak Orbán

Gelukkig heerst er binnen de NAVO eensgezindheid over de steun aan Oekraïne, op de gebruikelijke dwarsligger Viktor Orbán na. Zijn grootste talent is aandacht vragen voor een klotelandje dat er in feite weinig toe doet. Nadat Hongarije op 1 juli voorzitter werd van de Europese Unie, heeft Orbán de kans aangegrepen om Kiev, Moskou en Beijing te bezoeken voor een zelfverklaarde vredesmissie voor Oekraïne. Vooral zijn ontmoeting met Poetin leidde in Brussel tot felle reacties. De EU heeft laten weten dat de Hongaarse president – die zich in eigen land overigens als een dictator gedraagt – niet namens de EU spreekt. Hij zou op eigen houtje opereren om de koers van de EU proberen te veranderen.

Er is weinig wat de EU kan doen om hem te tegen te houden, behalve afkeuring uitspreken. Mogelijkerwijze wordt Hongarije gestraft door EU-fondsen uit te stellen, zoals eerder is gedaan. Met zijn handelen riskeert Orbán dus alleen maar dat Hongarije verder geïsoleerd raakt binnen de EU.

Linkse wind in Europa

De recente overwinning van Keir Starmer markeert een linkse draai in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de media sprak van een kapitale zege, is de overwinning minder groots als je naar de cijfers kijkt. De opkomst was historisch laag. Zo won Labour slechts 35 procent van de stemmen, vergelijkbaar met Boris Johnson in 2019. Veel Britten zullen hebben gedacht: waarom zou ik gaan stemmen? Het districtenstelsel is immers weinig democratisch en vertaalt een hoog percentage stemmen niet automatisch in zetels.

De Engelsen hebben gedemonstreerd hoe desastreus een vertrek uit de EU is

Eigenlijk zouden we de Engelsen dankbaar moeten zijn, omdat ze hebben gedemonstreerd hoe desastreus een vertrek uit de EU is. Met Labour zullen de problemen ook niet direct opgelost kunnen worden. Nieuw leiderschap wordt vaak aangekondigd alsof het zonnetje eindelijk weer gaat schijnen, maar dat is natuurlijk allemaal kletskoek.

Iets soortgelijks zien we in Frankrijk. Aanvankelijk rapporteerde de media met veel bombarie en trompetgeschal over de mogelijke opmars van de nieuwe populisten van het radicaal-rechtse Rassemblement National. Uiteindelijk ging dat feest niet door, wat een grote opluchting is. In de tweede verkiezingsronde kreeg het linkse Nieuwe Volksfront (NFP) de meeste stemmen en eindigde de partij van Marine Le Pen zelfs op de derde plaats. Dat had niemand verwacht. President Macron blijft nog drie jaar aan de macht, dus er zal op de wezenlijke punten weinig veranderen in de Franse politiek. Maar het is zeker positief dat Rassemblement National niet heeft gewonnen.

Volg Maartens kritische gedachtengang ook via zijn tijdschrift Maarten!Bestel losse nummers hier of word abonnee

Reacties

Gerelateerde artikelen

Maarten: ‘Boven de democratie pakken zich duistere wolken samen’

Maarten: ‘Dick Schoofs positie in de coalitie is een raadsel’

Maarten: ‘De kandidaat-ministers van de PVV zijn brandhout’

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.