Geen gelopen race

Door Maarten van Rossem

Het was een nogal melige competitie tussen twee oude mannen. Biden maakte een steeds onzekerder indruk en Trump was minstens even gek als hij altijd is geweest. De kiezers waren ontevreden over beide kandidaten, maar de nederlaag van Biden tekende zich steeds duidelijker af.

Uit Maarten! 2024-2. Bestel losse nummers hier of word abonnee

En zie, vandaag ziet het er volkomen anders uit. Kamala Harris, indertijd een allerminst sterke kandidaat, heeft de opvolging snel en competent geregeld. De Democratische Partij lijkt wel herboren. Na de mislukte aanslag lijkt Trump, juist door zijn karakterdefecten, een unieke kans te hebben gemist. Tijdens de aanslag maakte hij een haast heroïsche indruk en creëerde hij een fantastisch mediamoment. Op de aansluitende Republikeinse Conventie had hij moeten oproepen tot verzoening en nationale eenheid. Hij zou dan mijns inziens vrijwel onverslaanbaar zijn geweest in november. Hij koos echter – waarschijnlijk omdat hij niet anders kan – voor de gangbare, geschifte scheldpartij. Dat vinden zijn fanatieke aanhangers amusant, maar daar wint hij geen onafhankelijke kiezers mee.

Vervolgens werd de aanvankelijk weigerachtige Biden van de troon gestoten door de grijze eminenties van zijn partij. Met Harris veranderden de tekst en de belichting van het toneelstuk. Opluchting en optimisme zetten nu de toon. Kamala Harris kan winnen en gaat winnen, hoor je van vele kanten.

Harris kan de popular vote ruim winnen, maar toch ten onder gaan in het Electorale College

Maar dat is nog maar de vraag. Enig realisme is hier geboden. De peilingen voor Harris zien er inderdaad veel beter uit dan voor Biden. In diverse essentiële swing states die de Democraten moeten winnen lijkt zij een kleine voorsprong te hebben genomen. Dat geldt ook voor de nationale popular vote.

Of dat voldoende is, valt te bezien. Ze kan immers de popular vote ruim winnen, met miljoenen stemmen zelfs, en vervolgens in de genoemde swing states met klein verschil verliezen, waardoor ze toch ten onder gaat in het Electorale College. Denk aan Hillary Clinton! Ze moet kortom in de swing states een solide voorsprong hebben om zeker te zijn van de overwinning.

Daar komt bij dat Harris mijns inziens bepaald geen sterke kandidaat is. In 2020 voerde zij een waardeloze campagne. Het is maar de vraag hoe zij zal reageren als het even wat minder gaat. Ze doet er verstandig aan zich niet te veel te profileren. Op dit moment lijken beide kandidaten evenveel kans te maken. Ik zou er geen geld op durven te zetten. De nederlaag van Clinton kostte mij in een weddenschap duizend euro!

 

Heeft u Maarten van Rossem altijd al eens live willen horen spreken? Dat kan. Op 18 november biedt Nederlands bekendste historicus aan de hand van scherpe inzichten en humoristische anekdotes een verfrissende kijk op de hoogte- en dieptepunten van 2024. Meer info en tickets.

Reacties

Gerelateerde artikelen

Maarten: ‘Biden lijkt een verstandig intermezzo, niet de start van iets beters’

Maarten: ‘Walz is een tactische zet van de Democraten’

Het wordt nooit beter

Welkom bij Maarten!

Maarten van Rossem is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en heeft een eigen blad: Maarten!. Verwacht diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Maak nu gratis kennis met onze journalistiek. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ruim tien jaar Maarten! gebundeld. Lees bijvoorbeeld waarom Baudet gelijk heeft als hij zegt Fortuyns erfgenaam te zijn, wat Maarten van het Nederlandse onderwijs vindt en hoe Amerika het IS-monster gecreëerd heeft.

Wilt u de beste verhalen uit Maarten! in uw mailbox ontvangen? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.