Maarten: ‘Laten we ons niet bemoeien met die haantjes op het wereldtoneel’
Door Maarten van Rossem en Katinka Folmer
Maarten werpt zijn licht op opvallende gebeurtenissen die het nieuws domineren, zoals de wankelende Nederlandse gezondheidszorg, de miljoenenverkoop van een T-rex en Macrons uitspraken over een onafhankelijke EU. ‘In feite zijn de Verenigde Staten en China vervelende ruziënde jongetjes op het schoolplein.’
Meer lezen van Maarten? Bestel een los nummer of word nu abonnee
Maarten: ‘De wereld is over uitspraken van de Emmanuel Macron gevallen, omdat de Franse president vindt dat Europa zich niet moet mengen in de spanningen tussen China en de Verenigde Staten wat betreft de positie van Taiwan. Of hij dat nou op het juiste moment en op de juiste manier geformuleerd heeft, daar zal ik niet over uitweiden. Maar in de kern heeft Macron het grootste gelijk. Laten we ons niet bemoeien met een conflict tussen twee haantjes op het wereldtoneel. In feite tonen beide grootmachten onverantwoordelijk, kinderachtig en idioot gedrag. We moeten ervoor zorgen dat we daar als Europese Unie buiten blijven. Strategisch gezien hebben wij ook niets te zoeken in Oost-Azië. Dus in dat opzicht vind ik dat Macron gelijk heeft.
Nu kan men wijzen naar de Russische invasie van Oekraïne en beweren dat Europa afhankelijk is van Amerika om te voorkomen dat het conflict verder escaleert. Om die reden zouden we moreel verplicht zijn om de Amerikanen te steunen in hun conflict met China over Taiwan. Maar laten we ons goed realiseren dat Amerika ons geen militaire steun biedt omdat ze Zelenski nou zo’n ongelofelijk sympathieke kerel vinden. Zij doen dit puur vanuit strategisch oogpunt. Ook zij hebben zo hun belangen in Europa. Bovendien is het hen vooral te doen om Poetin. Voor Amerika blijft Rusland een mogendheid die economisch, maar ook militair klein gehouden moet worden.
Moet Europa op defensiebeleid dan helemaal onafhankelijk worden van Amerika? Nee, dat ook weer niet. Maar het wordt wel de hoogste tijd dat de EU aan een iets grotere, militaire zelfstandigheid gaat werken. Volgens mij is zo’n sterk Europees leger best haalbaar. Frankrijk heeft immers al een substantieel militair apparaat. Bovendien heeft de wereld kunnen zien dat het Russische leger in werkelijkheid geen donder voorstelt. Als Europa de boel op militair gebied goed zou organiseren, dan lijkt dat voldoende om het huidige Rusland weerstand te bieden. Frankrijk is daar wel voor in, maar voor Duitsland ligt dat vanwege hun oorlogsverleden toch gevoeliger.’
Schoolpleinruzie
In een alarmerend AIVD-rapport noemt de Nederlandse geheime dienst China de grootste dreiging voor de economische veiligheid van Nederland. Wang Wenbin, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China, beschuldigt de Nederlandse autoriteiten van een Koude Oorlog-mentaliteit, waarin Nederland een vals narratief over Chinese dreiging zou hypen.
Maarten: ‘Eerlijk gezegd geloof ik helemaal niet dat China op korte termijn een substantieel gevaar vormt voor de Nederlandse Staat. Maar wat waarschijnlijk bedoeld wordt, is dat Nederland afhankelijk is van bepaalde Chinese goederen. Als het gaat om grondstoffen, is daar niets aan te doen. Die rommel ligt nu eenmaal in China.
Maar om China als een soort moloch af te schilderen die Nederland spoedig zal opslokken, dat is flauwekul. De Chinezen zullen zich ongetwijfeld schuldig maken aan spionage, maar dat doen de Amerikanen net zo goed. Het is niet zo dat de Amerikanen zo heilig zijn. In feite zijn zowel de Verenigde Staten als China vervelende ruziënde jongetjes op het schoolplein.’
Wankelende gezondheidszorg
Volgens een recent rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) staat de Nederlandse publieke gezondheidszorg onder druk. De raad doet daarom een flink aantal aanbevelingen om de publieke gezondheidszorg te versterken. Zo moet het budget omhoog en moeten concrete wettelijke doelstellingen worden vastgesteld.
Maarten: ‘Het is toch typisch dat de zorg in Nederland eerst diep gedecentraliseerd moet worden, om er vervolgens achter te komen dat dat niet goed functioneert. Nu moet alles weer anders. Zelf kan ik niet goed beoordelen of de uitslag van dit rapport volkomen representatief is. Ik moet eerlijk bekennen dat voor iemand die dit jaar tachtig jaar hoopt te worden en die lijdt aan diverse gezondheidskwalen, lijkt de publieke gezondheidszorg in Nederland vooralsnog prima te werken. Maar als je de Nederlandse krant leest – welke het ook moge zijn – ga je je als burger sowieso afvragen of er überhaupt nog iets is in Nederland dat wél naar behoren werkt.’
Kermisskelet
Bij een veiling in het Zwitserse Zürich is dinsdagmiddag het 3,9 meter hoge skelet van een Tyrannosaurus Rex voor bijna 5 miljoen euro verkocht aan een anonieme koper. Ruim de helft van de 293 botten van de opgezette dinosauriër, genaamd TRX-293 Trinity, is origineel botmateriaal.
Maarten: ‘Ik heb in mijn leven al meerdere skeletten van dinosauriërs in het echt mogen zien. Zo staat er een hele mooie en veel grotere T-rex in museum Naturalis in Leiden. Die kan ik iedereen warm aanbevelen. Ook staat er een prachtig exemplaar in Los Angeles; fantastisch opgesteld en zeker het bekijken waard. Maar als museum zou ik nooit miljoenen betalen voor een T-rex. Zo’n ding wordt ook niet aangeschaft vanwege de wetenschap of als waardevolle aanvulling van een interessante collectie, maar hoofdzakelijk als attractie. In feite is het een kermisskelet.
Ik zou als museumdirectie altijd een replica laten maken. Dat is volgens mij een stuk goedkoper. Bovendien kan de gemiddelde bezoeker – en al zeker op een meter afstand – niet zien of dat ding echt is of niet. Je zet gewoon op een heel klein bordje dat het een replica is. En van het geld dat je daarmee overhoudt, koop je dan allerlei andere interessante aanwinsten die niet zo duur zijn.
Neem De vaandeldrager van Rembrandt van Rijn. Eigenlijk is dat maar een raar en stomvervelend schilderij. Toch heeft de Nederlandse Staat daar een achterlijke prijs voor betaald. Het is niet eens een bijzonder doek. Ze hadden dat geld veel beter kunnen besteden. Wat ik wil zeggen is dat ik tegen dat topstukkengedoe ben, waarbij er geld wordt verspild aan kermisobjecten. Mensen staan voor de Mona Lisa in de rij om met hun iPad een foto te maken. Dat is toch volkomen krankjorum? Ik heb daar geen woorden voor. Ik zou zeggen: hang al die kermisobjecten in een speciale galerie, lekker dicht bij de ingang zodat mensen met iPads los kunnen gaan met fotograferen. Ondertussen kan de normale museumliefhebber dan de overige en minstens net zo interessante collectie in alle rust bekijken.’
Maarten werpt zijn licht op opvallende gebeurtenissen die het nieuws domineren, zoals de wankelende Nederlandse gezondheidszorg, de miljoenenverkoop van een T-rex en Macrons uitspraken over een onafhankelijke EU. 'In feite zijn de Verenigde Staten en China vervelende ruziënde jongetjes op het schoolplein.’
Meer lezen van Maarten? Bestel een los nummer of word nu abonnee
Welkom bij Maarten!
Maak eenmalig een gratis account aan en krijg toegang tot al onze artikelen. Lees gratis op onze site en ontvang elke twee weken nieuws, diepgravende artikelen, interviews, evenementen en acties van Maarten! in uw mailbox.
InloggenRegistreren